Waarom zijn granen goed voor de gezondheid van onze honden?

Granen zijn een compleet, natuurlijk ingrediënt dat een belangrijke rol speelt bij het creëren van een uitgebalanceerd en qua voedingswaarde correct dieet.

Normaal gesproken worden granen meestal alleen geassocieerd met koolhydraten, maar dit is een nogal beperkte visie. Granen, rijk aan koolhydraten, zijn ongetwijfeld een buitengewone energiebron, maar qua voeding zijn ze compleet omdat ze eiwitten, vitamines, mineralen, vezels en vetzuren bevatten.

De voedingskracht van granen wordt ondersteund door vele wetenschappelijke studies en door meer dan 30 jaar eigen ervaring bevestigd. Er is geen wetenschappelijk bewijs van een positief effect om granen uit te sluiten in diervoeding, tenzij in gevallen van klinisch bewezen intolerantie en/of allergie. Gelukkig hebben recente studies aangetoond dat negatieve reacties op voedsel veroorzaakt door granen bij huisdieren uiterst zeldzaam zijn en vaak te wijten zijn aan genetica en type ras.

Gebaseerd op diepgaande kennis van de voedingskracht van granen, heeft ImperialFood er altijd voor gekozen om deze categorie ingrediënten op te nemen in haar hondenvoerformuleringen.

De belangrijkste soorten granen in de formules van ImperialFood zijn maïs en rijst. Beide hebben gunstige eigenschappen voor honden, zoals hieronder wordt uitgelegd. Tarwe wordt niet gebruikt.

Mais is een buitengewone bron van KOOLHYDRATEN (74 – 78%), EIWITTEN (8 – 9%) en VET. Het is een ingrediënt dat veel energie bevat (350 kcal/100g); daarom is het essentieel om de juiste energie-inname te behouden. Het heeft een hoge biologische waarde, omdat het eiwitten (zeïne en zeatine) bevat met een hoog gehalte aan essentiële aminozuren en, last but not least, het is rijk aan lipiden, enkelvoudig en meervoudig verzadigd vet, oplosbare en onoplosbare vezels, evenals vitamines en mineralen , waarvan de belangrijkste vitamine E, magnesium en kalium zijn, die het zenuwstelsel ondersteunen en hart- en vaatziekten en diabetes kunnen helpen voorkomen.

Vanuit voedingsoogpunt is mais ook een buitengewone bron van biologisch actieve stoffen omdat het carotenoïden, tocoferolen en fenolische verbindingen bevat die, hoewel ze geen voedingsfunctie als zodanig hebben, een belangrijke rol spelen bij de vertering en opneembaarheid van voedsel.

Als mais goed gekookt is en onderworpen is aan een extrusieproces dat het zetmeel gelatiniseert, kan het snel worden opgenomen en is het goed verteerbaar. In feite wordt de verteerbaarheid van plantaardige eiwitten (maïs, soja, rijst, enz.) geschat tussen 54% en 75%.

Daarnaast zijn er nog andere gunstige effecten van mais: het vertraagt ​​de stofwisseling, versterkt het immuunsysteem, helpt de lever en nieren te zuiveren, verbetert de darmfuncties en verbetert de conditie van huid en vacht.

Rijst wordt, net als mais, beschouwd als een van de beste granen voor het dieet van een hond, omdat het rijk is aan kostbare voedingseigenschappen.

Rijst is van nature een goed verteerbare graansoort. Deze bijzondere eigenschap wordt versterkt door het kook- en extrusieproces dat het graan ondergaat tijdens de bereiding van hondenvoer.

Strikt vanuit voedingsoogpunt is rijst een geweldige bron van koolhydraatenergie met langzame afgifte (91%).

Daarnaast biedt rijst een breed scala aan mineralen (ijzer, calcium, kalium, jodium, zink, magnesium, natrium), vezels, eiwitten (7,5%) en een aantal vitamines (waaronder vitamine A, vitamine C en sommige B-vitamines).
Rijst is een geweldig ingrediënt om in de voeding van alle honden op te nemen en is vooral goed voor honden met chronische of tijdelijke spijsverterings- en/of assimilatieproblemen.

 

Wij staan voor u klaar! Liever een contactmoment extra, dan spijt achteraf: +31(0)630041084 | info@brabantsbrokkenhuis.nl
Brabants Brokken Huis | Dr. Poelsstraat 10 | 5351 GA | Berghem 
Disclaimer    Leveringsvoorwaarden